Skip to Content
Gibanje cene pasovne energije na trgu za dan vnaprej v Sloveniji in na sosednjih borzah v letu 2023
Kazalniki

Gibanje cene pasovne energije na trgu za dan vnaprej v Sloveniji in na sosednjih borzah v letu 2023

Gibanje cene vršne energije na trgu za dan vnaprej v Sloveniji in na sosednjih borzah v letu 2023

Količina električne energije, s katero se je trgovalo v letu 2022

Gibanje povprečne cene pasovne energije na trgu za dan vnaprej v Sloveniji in na sosednjih borzah

Gibanje povprečne cene vršne energije na trgu za dan vnaprej v Sloveniji in na sosednjih borzah

Nazaj

Gibanje cene pasovne in vršne energije na trgu za dan vnaprej v Sloveniji in na sosednjih borzah v letu 2022

Slovenski trg z električno energijo se nahaja na stičišču štirih velikih evropskih trgov, nemškega, avstrijskega, italijanskega in trga jugovzhodne Evrope. Od leta 2022 naprej je vključen v med regijsko spajanje trgov za dan vnaprej na mejah z Avstrijo, Italijo, Hrvaško in Madžarsko.

V letu 2022 se je povprečna cena pasovne energije na borzi v Sloveniji v primerjavi z letom 2021 zvišala za 138,6 % in je znašala 274,47 EUR/MWh, kar je zgodovinsko najvišja vrednost. Cene električne energije so se zvišale na vseh opazovanih trgih. Največje zvišanje cen beležijo na italijanskem trgu GME (NORD), kjer so se cene znižale za 145,9 %. Tam so v letu 2022 zabeležili tudi najvišjo povprečno ceno pasovne energije, ki je na trgu za dan vnaprej znašala 307,82 EUR/MWh.

Dosežene cene na nemški borzi zaradi likvidnosti vplivajo tudi na preostale trge v EU. Višje cene na nemški borzi so v večji meri posledica nestanovitnosti in nepredvidljivosti na energetskih trgih. V letu 2022 je na rast cene električne energije znatno vplival pretežno naraščajoči trend gibanja cen zemeljskega plina. Velik vpliv na raven cene električne energije je imela tudi proizvodnja električne energije, ki se je v premogovnih termoelektrarnah v Evropski uniji povečala. Ob dejstvu, da sta bili ceni premoga in emisijskih kuponov v letu 2022 na relativno visoki ravni se je to odražalo tudi v proizvodnih stroških električne energije v premogovnih termoelektrarnah. Pritisk na ceno električne energije sta dodatno ustvarjala tudi slaba hidrologija v letu 2022, ki se je neposredno odražala v zmanjšani proizvodni električne energije v hidro elektrarnah in povpraševanje po električni energiji, ki je bilo v letu 2022 nad ravnijo povpraševanja iz leta prej.

V letu 2022 se je povprečna cena vršne energije na borzi v Sloveniji v primerjavi s povprečno ceno v letu 2021 zvišala za 130,2 % in je znašala 291,79 EUR/MWh. Cene vršne energije so se enako kot pri cenah pasovne energije v primerjavi z letom 2022 zvišale na vseh opazovanih trgih. Tudi v primeru pasovne energije je bilo največje zvišanje cene opaženo na italijanskem trgu.


Pravice pridržane © Agencija za energijo | Preberite si naše Pravno obvestiloKatalog informacij javnega značaja