Spreminjajoče razmere na trgu s plinom in zanesljiva oskrba

V zadnjih mesecih smo priča zaostrenim razmeram na področju zanesljive oskrbe s plinom, ki se v zadnjih dnevih zaradi zmanjšanja dobavljenega plina iz Rusije še povečujejo. V zadnjem tednu so se količine plina na trgu EU nekoliko zmanjšale, kar se je na plinskih vozliščih odrazilo v še višjih tržnih cenah plina.

 

Predvsem z namenom hitrejšega polnjenja domačih skladišč ter podrobnejšega spremljanja razmer na posameznem trgu je doslej devet držav članic EU razglasilo stopnjo zgodnjega opozarjanja, ena država članica EU pa je že razglasila stopnjo pripravljenosti.

 

Po podatkih podjetij plinskega gospodarstva je dobava plina odjemalcem v Sloveniji in tudi v drugih državah EU neokrnjena in poteka v skladu z dnevnimi napovedmi. Manjše količine plina, dobavljene v EU v zadnjem tednu, so povzročile predvsem počasnejše polnjenje skladišč, ki pa se kljub temu še vedno polnijo. Agencija za energijo kot pristojni organ za zagotavljanje zanesljivosti oskrbe z zemeljskim plinom ugotavlja, da še ni razlogov za razglasitev katerekoli stopnje krize. Ker se stanje hitro spreminja, bo agencija še naprej pozorno spremljala in vas obveščala o dogajanju na trgu s plinom in morebitnem vplivu na zanesljivost oskrbe s plinom.

 

 

Meta informacije
Datum objave:
24.06.2022 09:06
Datum posodobitve
24.06.2022 09:13
Področja:
Gospodinjski odjemalci Poslovni odjemalci Izvajalci energetskih dejavnosti Zemeljski plin Distribucija Maloprodajni trg Prenos Veleprodajni trg Novice
Ključne besede
zanesljiva oskrba spremenjene razmere