Pregled veleprodajnega trga z zemeljskim plinom in električno energijo v prvi polovici leta 2022

V prvi polovici leta je bil prisoten pretežno naraščajoči trend gibanja cen zemeljskega plina in električne energijo.

 

Cene zemeljskega plina in električne energije so v prvi polovici leta 2022 v Evropi dosegle nove najvišje zgodovinske vrednosti. Rast cen je bila posledica nepredvidljivih dogodkov, kot so denimo ruska invazija na Ukrajino in sankcije, sprejete v odgovor proti Rusiji, ki so na veleprodajne trge energentov vnesli dodatno mero nestanovitnosti in nepredvidljivosti. Posledica zaostrenih geopolitičnih razmer je tudi medletno zmanjševanje uvoza zemeljskega plina v prvi polovici leta iz Rusije v Evropsko unijo za okoli 38 %, uvoz utekočinjenega zemeljskega plina pa se je v tem obdobju medletno povečal za več kot 55 %.

 

Rast cen zemeljskega plina, ki se je začela v drugi polovici leta 2021, se je v prvi polovici leta 2022 nadaljevala. Terminske pogodbe z dobavo za dan vnaprej (indeks CEGHIX) na avstrijski borzi CEGH so na trgovalni dan 7. 3. 2022 dosegle poravnalno ceno 251,728 EUR/MWh. V primerjavi s poravnalno ceno na dan 1. 1. 2022, ko so terminske pogodbe z dobavo dan vnaprej (indeks CEGHIX) dosegle vrednosti 72,345 EUR/MWh, gre za povišanje v višini 248 %.

 

Globalno povpraševanje po električni energiji v prvi polovici leta je še naprej rastlo, odjem električne energije v Sloveniji pa se je medletno povečal za odstotek. Rast cen električne energije so prav tako še naprej spodbujale rastoče cene premoga in emisijskih kuponov. V prvi polovici leta je bila zaznana rast proizvodnje električne energije v premogovnih termoelektrarnah v Evropski uniji, kar je bila med drugim tudi posledica visokih cen zemeljskega plina.

 

Poročilo Pregled veleprodajnega trga z zemeljskim plinom in električno energijo v prvi polovici leta 2022 najdete tukaj.

Meta informacije
Datum objave:
11.10.2022 10:02
Datum posodobitve
18.06.2023 16:58
Področja:
Poslovni odjemalci Izvajalci energetskih dejavnosti Električna energija Zemeljski plin Maloprodajni trg Veleprodajni trg Novice
Ključne besede
cene poročila